perjantai 12. huhtikuuta 2013

Judon SM kilpailut Helsingissä lauantaina 6.4.2013


Judon SM kisoihin osallistui Nummelan Judosta tällä kertaa kaksi naisjudokaa, ja hekin samaan, eritäin kovaan, alle 52-kiloisten sarjaan. Anniina Jokinen 1. kyu on 18-vuotias nuorten moninkertainen SM mitalisti sekä pohjoismaiden mestari. Anniina käy Mäkelänrinteen urheilulukiota sekä kuuluu Judoliiton edustusvalmennettaviin.

Tea ja Anniina kohtasivat toisensa N-52 sarjan avausottelussa.
Tea Laakkonen 1. dan on viimeksi otellut SM kisoissa vuonna 2002, saavuttaen silloin pronssia. Osoituksena Tean määrätietoisesta ja pitkäaikaisesta panostuksesta judoon kertoo myös hänen paluunsa maajoukkuevalmennuksen piiriin. Tea Laakkosen henkilökohtainen valmentaja on Pekka Keränen. Asetelman teki jännittäväksi jo sekin että Tea toimii Nummelan Judon kisaajien valmentajana - eli ottelijoilla on myös keskinäinen valmennussuhde.

Vanha ja uusi judosukupolvi

Tällä kertaa Nummelan miesjudokat eivät saaneet edustajia paikalle. Tommi Valtonen 1. dan loukkasi polvensa juuri SM-kisojen alla Itävallan edustusleirillä. Polven operointi ja kuntoutuminen aiheuttaa ottelemiseen puolen vuoden tauon. Tänä aikana Tommi joutuu hakemaan uusia muotoja harjoittelulleen. Miesten puolella ei vielä nähty nuorten nummelalaisten esiinmarssia.

Nuorten SM-kisojen kaksinkertainen kultamitalisti Jyri Rajaniemikin 1. kyu joutunee odottamaan vuoden tai kaksi oikean painoluokan löytämiseksi. Oskari Mäkinen 1. kyu sekä toivottavasti vielä muutkin nuorten kisoja kiertävät judokamme tulevat myös aivan lähivuosina mukaan miesten otteluihin.

Nummelan judon menestyksekkäin miesjudoka Antti Rintamäki 1. dan, päätti juuri aktiivien kilpauransa, eikä enää osallistunut näihin kisoihin. Onneksi Antti käy vielä silloin tällöin kotisalilla jakamassa tietoaan ja kokemuksiaan nuorille kilpailijoille.

Judon SM 50-vuotis juhlaturnaus

Judon suomenmestaruuskilpailut olivat samalla 50-vuotis juhlaturnaus ja järjestävinä seuroina Chikara ja Meido-Kan. Otteluiden alla Suomen Dan Kollegio palkitsi maajoukkueen pitkäaikaisen valmentajan ja judon uranuurtaja Jorma Kivisen korkeimmalla Suomessa myönnetyllä vyöarvolla: 8 dan. Töölön Kisahalliin oli pakkautunut toista tuhatta judon ystävää ja tunnelma oli jo aamun karsintojen aikana katossaan.

Naiset alle 52 kg alkusarjan ottelut

Naisten alle 52-kiloa sarjan aloitti ottelu Tea Laakkonen – Anniina Jokinen, eli oman seuran ottelijat joutuivat heti vastakkain. Molempien ottelutyyli on hyvin aktiivinen ja aloitteellinen. Tean sekä Anniina vahvuuksia ovat monipuoliset pystytekniikat ja hyvä reagointi vastustajan liikkeisiin. Tea ratkaisi lopulta ottelun juji-gatame kyynärlukolla. Tämä oli hyvä avaus sarjalle ja näytti judon monipuolisuuden erilaisine pysty- sekä mattotekniikoineen. Anniina jatkoi tämän jälkeen otteluita voittaen Kerimäen Judonokon Marianne Kososen sekä Orimattilan Judoseuran Anni Leinon, häviten Lahden Judoseuran Katri Kakolle. Anniina on kehittänyt itselleen hyväksi pystytekniikaksi uchi-mata jalkaheiton, joka näyttävyydessään saa aina yleisön mukaan, ja päättyykin usein ipponin eli suoraan voiton oikeuttavaan suoritukseen. Kaksi otteluvoittoa toi tässä sarjassa Anniinalle pronssimitaliin.

Katri Kakko ja Anniina Jokinen.
Ensimmäisen voitetun ottelun jälkeen Tea Laakkonen jatkoi varmoja otteitaan voittaen myös kaksi seuraavaa otteluaan. Kosonen ja Leino eivät pysyneet Tean tahdissa hänen hallitessaan otteluita sekä pystyssä että matossa. Paikan päällä sai hyvän kuvan siitä mitä judo on parhaimmillaan. Vastustajan hakiessa matossa sidontaa tai käsilukkoa – Tea pystyi lähes järjestään kääntämään tilanteen omaksi hyökkäyksekseen, tehden itsestään näin vaarallisen kaikissa tilanteissa.

Tean juji-gatame puree.
Judon uudet säännöt olivat nyt ensimmäistä kertaa SM-kisoissa käytössä. Suurimpana muutoksena oli ehkä kädellä jalasta kiinniottamisen kieltäminen kaikissa pystytekniikoissa. Tämä oli karsinut joitain hyviä vastatekniikoita, mutta toisaalta puhtaat heittotekniikat kuten Tean Leinon voittaessa käyttämä ippon-seoi-nage käsiheitto pääsevät oikeuksiinsa. Kolmannen alkukarsintaottelunsa Tea käänsi voitokseen matossa käsilukolla, pakottaen vastustajansa Kososen luovuttamaan.

Naiset alle 52 kg finaali

Sarjan finaalissa Tea kohtasi nuorten tuoreen Suomenmestarin 19-vuotiaan Lahden Judoseuran Katri Kakon. Kakkoa pidetään jopa sarjaa pitkään hallinnen ja Suomea olympiakisoissakin edustaneen, Jaana Sundbergin mantelinperijänä. Tea aloitti ottelun vahvemmin. Hyvä otetaistelu ja parempi liikkuminen toi Tealle hyviä heittopaikkoja. Näistä hän onnistuikin tekemään polvi seoi-nage, eli polvikieppi-heiton. Heitto näytti ainakin katsomoon hyvinkin täydelliseltä, mutta videotuomari antoi siitä vain yukon arvoisen suorituksen.

N-52 finaalissa Katri Kakko ja Tea Laakkonen.
Katri Kakko tuli tämän tilanteen jälkeen paremmin otteluun mukaan päästen kahdesti yrittämään Tean lukottamista. Notkeana, vahvana ja erittäin taktisena ottelijana Tea pääsi kuin pääsikin näistä tilanteista irti ja itse hyökkäämään. Ottelun loppu puolella Katri pääsi yllättämään hyvällä osoto-gari – jalkaheitolla. Tilanne näytti jo hetken siltä että ottelu ratkesi tähän, mutta Tea pääsi vielä irti heittoa seuranneesta sidontatilanteesta. Enempää pistesuorituksia ottelijat eivät saaneet aikaiseksi vaan otteluajan loppuessa Katri Kakko julistetiin pistein suomenmestariksi, Tean voittaessa Hopeaa. Varsin hyvä saavutus Nummelan Judon ottelijoille, pronssi ja hopea samassa sarjassa!

Nummelan Judo 35 vuotta

Nummelan Judo viettää tänä vuonna 35-juhlavuottaan. Kaj Lindberg 5. dan toi judon paikkakunnalle vuonna 1978. Seura on aktiivisen kilpailutoiminnan lisäksi suuri lasten ja nuorten liikunnan edistäjä paikkakunnalla. Judon tekninen ja taidollinen monipuolisuus yhdistettynä voima ja akrobatiaharjoituksiin, on antanut monelle nuorelle uuden ja usein koko elämän kestävän suhteen liikuntaan.

Nummelan Judo on mukana liikkuva koulu hankkeessa yhdessä muiden paikkakunnan budoseurojen kanssa, tuoden lajeja tunnetuksi alakoulu ikäisille. Nummelan Judon juhlavuosi huipentuu ensi syyskuussa järjestettäviin Hiiden Shiai kilpailuihin.

Nummelan Judo pyrkii huomioimaan kaikki lajista kiinnostuneet ja tarjoaakin harjoitusryhmiä eri taito- ja ikätasoille. Lajista kiinnostuneet voivat tutustua seuraan parhaiten tulemalla paikan päälle seuran omalle dojolle. Ajat ja yhteystiedot löytyy www.nummelanjudo.fi – sivuilta. Dojolla harrastetaan myös lukkopainia.

Teksti: Jukka Sala
Kuvat: Juuli Jokinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.