tiistai 21. joulukuuta 2010

Tommi Valtoselle musta vyö judossa

Ari Tervo, Luoteis-Uusimaa 23.12.2010
Ari Tervo, Vihdin Uutiset 23.12.2010

Tommi Valtonen suoritti 1 dan arvon eli 1 asteen mustan vyön 11.12. Vantaalla järjestetyssä Suomen Judoliiton liittograduoinnissa. Tommi liittyi niiden yhdeksän Nummelan Judon jäsenen joukkoon, jotka ovat seurassa harjoitellessaan suorittaneet judon mustan vyön.

Musta vyö

Mustan vyön saavuttaminen judossa ei tarkoita, että olisi lajista kaiken oppinut. Paremminkin voidaan sanoa, että tässä vaiheessa judoka on valmis oppimaan lisää. Vyöarvoissa mitattuna voidaan käytännössä edetä aina 10 asteen mustaan vyöhön saakka, jonka judon historiassa on saavuttanut alle kaksikymmentä henkilöä.

Suomessa mustan vyöarvon on vuodesta 1961 alkaen saavuttanut hieman yli 1000 judokaa. Suomessa on kolme judokaa, jotka ovat saavuttaneet 7 dan arvon. Nummelan Judon korkeimmat vyöarvot ovat kunniapuheenjohtaja Kaj Lindbergin 5 dan ja Hannu Tenhusen 2 dan.Kuva: Tommi Valtonen judo 1 dan

Tommi ja judo

Tommi aloitti judon 9 vuotta sitten Nummelan Judossa ollessaan 3. luokalla koulussa. Tommin judotaipaleen alku sujui Jari Hirven ja Matti Jääskeläisen ohjauksessa. Vuosien kuluessa Tommista on kehittynyt kansallisen tason kilpajudoka. Tällä hetkellä Tommi opiskelee kolmatta vuotta Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Urheilulukio tarjoaa hyvät mahdollisuudet yhdistää kilpaurheilu ja opiskelu.

- SM 2009 voitto ja hauskat kisareissut, toteaa Tommi kun kysyn häneltä parhaita kokemuksia judon parissa.

- Ensimmäinen kansainvälinen mitali vuonna 2008 Aalborgissa Tanskassa, hän täydentää hetken mietittyään.

Rakkaus lajia kohtaan on motivoinut Tommia pysymään judon parissa vuodesta toiseen. "Tykkään voittaa ja vihaan hävitä", asenne motivoi Tommia kilpajudossa. Seuraavan vuoden tavoitteena Tommilla on päästä kilpailemaan nuorten EM 2011 kisoihin. Ei siis mikään ihme, että viikonloppuisinkin Nummelan Judon salilla palaa valot ja ovien takaa löytyy Tommi harjoittelemasta.

Lopuksi Tommi antaa vielä nuorille judokoille vinkin: "Treenatkaa monipuolisesti, siten että into säilyy ja treenaaminen on kivaa".

Teksti ja kuva: Ari Tervo

1 kommentti:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.