tiistai 27. tammikuuta 1981

Kolme Nummelasta jatkoon judon Shonen shiaissa

Vesku Toivonen, Luoteis-Uusimaa 27.1.1981

Kolme neljästä Nummelan Judon edustajasta, nimitäin Sakari Elomaa, Matti Huoviala ja Petri Pitkänen, pääsi jatkoon B-junioreiden valtakunnallisessa Shonen shiai-kilpailussa, jonka etelä-Suomen alueen karsintakisat järjesti Nummelan Judo lauantaina Nummelan yläasteella.
Sonen shiai on B-junioreille tarkoitettu 3-osainen kilpailu, joka on synnytetty kolmisen vuotta sitten poistamaan nuorten kilpailupulaa. Tähän kilpailun osallistuu vuosittain nelisen sataa 14-15-vuotiasta nuorta. Tänä vuonna tytöt olivat mukana ensimmäistä kertaa.

Suomi on jaettu kuuteen alueeseen, nimittäin etelä-, länsi-, itä-, lounais-, kaakkois- ja pohjois-Suomi. Nyt Nummelassa käytiin etelä-Suomen karsintakilpailu. Samaan aikaan käytiin muillakin alueilla ensimmäinen karsintakierros.

Loistavat järjestelyt


Suomen Judoliiton kilpailupäällikkö Ari Grönholm luonnehti kilpailuja hyvin järjestetyiksi ja antoi täyden kympin Nummelan Judolle. Kaikki sujui kitkatta, ei tullut katkoja eikä muutakaan, mikä olisi häirinnyt kilpailun kulkua. Toimitsijat tiesivät tehtävänsä ja toimivat sen mukaan. Ottelu olosuhteet olivat mitä parhaimmat.
- Harvoin, jos koskaan, on nuorten kilpailuihin järjestetty tällaisia tiloja. Tatami oli kilpailusääntöjen mukainen ja salissa oli tilaa ja ilmaa. Lisää tämän laatuisia kilpailuja, lausahti Grönholm.

Tytöt loistivat poissaolollaan


Vain kolme tyttöä saapui Nummelaan ottamaan mittaa toisistaan, heistäkin yksi jätti ottelemisen.
- Pientä kuumetta ja flunssaa, hän totesi.
Tyttöjen sarjassa käytiin siis yksi ottelu. Keravan Sando-kain Elina Saunio voitti Tapion judoikarien Susanna Kajanderin. Pieni mutta pippurinen Elina otteli täydet kolme minuuttia isompaa ja painavampaa vastustajaa vastaan voittaen pistein 1-15.

Judoliiton naisvaliokunnan Pirkko Salomaa, missä olivat kaikki tytöt?
- Tähän on vaikea vastata, sanoi Pirkko. –On lähdettävä siitä, että jossain on informaatiokatkos. Seurat eivät tarpeeksi painota tyttöjen ja naisten kilpailuja. Eikä ole tarpeeksi naisvalmentajia. Valmentajan tuki kilpailuissa on tärkeä, eihän kukaan halua lähteä kilpailumatkalle yksin. On kilpailu sitten missä tahansa, on valmentajan tuki niin tappion kuin voiton hetkellä tarpeen. Näin hyvät olosuhteet kuin Nummelassa oli kilpailemiselle, olisi ollut suotavaa saada enemmän tyttöjä tatamille.

Isot seurat kahmivat voittoja


Helsinkiläis-seurat Chikara ja Meidokan lähettivät vähän osanottajia, mutta sitäkin kokeneempia.
Alle 67-kiloisissa otellut Meidokanin Jarmo Seppänen osoitti taitoa ja tekniikkaa, jota harvoin nähdään nuorten kilpailuissa. Ari Grönholmin mukaan hänellä on hyvät mahdollisuudet sijoittua loppukilpailussa palkinnoille. Myös alle 54-kiloisissa otelleet Timo Sinisalmi ja Kai Kallio näyttivät varmoja otteita ja kokemusta.
Nummelan judon Jaakko Häkkinen on tyytyväinen; neljästä osanottajasta kolme pääsi jatkamaan.
- Vahinko, että kaksi parhainta poikaamme oli sairaana eikä päässyt kilpailemaan. Mutta hyvä näinkin. Nyt varmistimme jatkopaikat ja loppukilpailussa sitten näytämme, hän lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.