perjantai 27. toukokuuta 2022

Judo kata SM 2022

Judossa kilpaillaan sekä kamppaillen että liikesarjoissa. Kamppaillessa judotekniikat on rajoitettu heittoihin, sidontoihin, käsilukkoihin ja kuristuksiin, minkä vuoksi ottelut voidaan käydä vapaasti täydellä teholla. Judon tekniikkavalikoimaan kuuluu myös lyönnit, potkut ja asetekniikat, sekä niitä vastaan puolustautuminen. Turvallisuussyistä näitä tekniikoita harjoitellaan vain ennalta määrätyssä muodossa. Nämä ennalta määrätyt muodot tunnetaan japaninkielisellä nimellä kata.

Judossa on kymmenkunta kataa, joista kukin kata opettaa judon eri osa-aluetta. Kilpailuissa on käytössä viisi kataa. Katakilpailuissa tuomarit arvioivat kilpaparin suorituksen ja pisteyttävät sen määrättyjen kriteerien mukaisesti. Arvostelussa kiinnitetään huomiota tekniikan tehokkuuteen, toimivuuteen ja puhtauteen.

Jussi Nikander ja Jouni Lahtinen ottivat SM-kultaa

Pari-kolme vuotta Nummelan Judoa edustaneet Jussi Nikander ja Jouni Lahtinen ottivat kultaa Tampereella 21.5. pidetyissä judo kata SM-kilpailuissa. Jussi ja Jouni osallistuivat Kodokan Goshin jutsu eli nykyaikaiset itsepuolustekniikat sarjaan. Tämä kata pitää sisällään kiinni tarttumiset eri suunnista, lyöntejä, potkuja ja asetekniikoita, sekä niihin liittyvät vastatoimenpiteet.

Tuomarit arvioivat Jussin ja Jounin suorituksen 79% maksimipisteistä, toiseksi tulleen parin jäädessä 75% maksimista.

Jussi totesi, että muutaman vuoden kilpailutauko näkyi kisapäivänä omaan suoritukseen valmistautumisessa, joka ei mennyt täysin vanhojen rutiinien mukaisesti ja jatkoi

- Valmistautuminen vaikutti kisasuoritukseen, johon jäi vielä hieman parantamisen varaa.

Jussin mukaan tutut kilpakumppanit olivat kehittyneet tauon aikana tarjoten hyvän vastuksen.

Moninkertaiset SM-kultamitalistit

Jussi ja Jouni ovat kilpailleet judon katassa vuodesta 2011 saakka edustaen aiemmin Lohjan Urheilijoiden judojaosta. Kilpauran alkupuolella, vuosina 2011 - 2013, he olivat SM-tasolla mitalisijoilla Kodokan Goshin jutsun lisäksi Nage no kata eli perusheittotekniikoiden muodollisessa liikesarjassa.

Vuodesta 2014 alkaen he keskittyiät pelkästään Kodokan Goshin jutsuun pitäen SM kullan nimissään neljän vuoden ajan vuosina 2014 - 2017. EM-kisoissa paras saavutus on 4. sija ja MM tasolla 7. sija.

Parhaana sijoituksenaan Jussi ja Jouni pitävät Kodokan Goshin jutsu sarjan kolmatta sijaa kovatasoisessa vuoden 2014 EJU kata Tournament kisassa Belgiassa.

Tatamilla Jussia ja Jounia näkee varmimmin Nummelan Judon aikuisten ryhmän harjoituksissa, jossa he jakavat osaamistaan eteenpäin yhdessä muiden aikuisten ohjaajien kanssa.


Kuva: Jussi (vas.) on juuri väistänyt Jounin lyönnin kepillä ja aloittamassa vastahyökkäyksen Nummelan Judon dojolla.

Teksti: Ari Tervo Kuva: Teemu Puumalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.