Viisivuotiaan Nummelan Judon viikonloppuleiri Irjalan ulkoilukeskuksessa kokosi 43 judon harrastajaa, joista puolet oli junioreita ja nuorista melkein puolet tyttöjä.
- Toistaiseksi harjoittelemme vielä kuntoilumielessä, sillä todelliseen kilpailumenestykseen pääsee vasta noin kymmenen vuoden työn jälkeen, kertoo koko viiden vuoden ajan seuran puheenjohtajana toiminut Kaj Lindberg.
Ensimmäisenä toimintavuonna Nummelan Judon peruskurssille ilmoittautunut peräti 104 oppilasta. Sittemmin tahti on tasaantunut – syksyn peruskurssille tulee kolmisenkymmentä ja keväällä puolet vähemmän. Aktiivijäseniä seurassa on nyt noin 120.
- Harjoituskertoja nuorille on tavallisesti kaksi viikossa, varttuneemmille harjoittelijoille kolme. Nuorempia ohjaavat Hannu Tenhunen ja Esa Peltola ja varttuneita Rainer Alanen ja minä, aikoinaan SM-mitalinkin napannut Kaj Lindberg kertoo.
Viime viikonloppuna pidetyllä syysleirillä ohjaajana oli turkulainen toisen asteen mustanvyön omistava entinen SM-tason judoka Asko Virolainen, joka on harrastanut judoa 20 vuotta.
- Jos judossa aikoo kehittyä huipulle, se kannattaisi aloittaa leikkimielessä jo noin 12- vuotiaana ja 15-vuotiaana pitäisi alkaa harjoitella jo neljä kertaa päivässä, Suomen ainoa olympiakelpoinen judotuomari Lindberg kertoo.
Vyöt
Judossa kehittymistä mitataan erivärisin vöin, joita saa läpäistyään tietyt kokeet ja tietyistä saavutuksista.
Aloittelijan vyö on valkoinen. Keltaiseen vyöhön tarvitaan vähintään kolmen kuukauden harjoittelu, oranssiin viisi lisää, vihreään vielä 6-7 kuukautta, sinivyöhön menee harrastajalta 1-2,5 vuotta ja ruskean vyön hankinta kestää 2-5 vuotta.
Taitavimmat saavat aikanaan mustan vyön, jossa on vielä kymmenen eri luokkaa. Ahkerasti kilpaileva ja hyvin menestyvä judoka saattaa parhaimmillaan saada mustan vyön kahdessakin vuodessa, mutta kilpailevakin judoka joutuu käyttämään vyöhön viitisen vuotta. Harrastajalta metka mustaan vyöhön saattaa viedä noin kymmenen vuotta.
Viime viikonvaihteen leirillä Maarit Hietala ja Sari Elomaa nousivat yhden askelman suorittamalla keltaisen vyön.
Leirillä tutustuttiin myös judon satavuotiseen historiaan katsomalla videolta Jigoro Kanon perustaman urheilumuodon vaiheita ja parhaita olympiaotteita.
Nummelan judo saatiin viisi vuotta sitten alkuun, kun yhdeksän puuhamiestä laittoi nimensä 17 000 markan vekseliin, jolla saatiin matto ostetuksi.
Nykyisin Nummelan judon hallitukseen kuuluvat puheenjohtajan Kaj Lindberg, varapuheenjohtajana Trygve Österman, valmennuspäällikkönä Rainer Alanen, kouluttajana Hannu Tenhunen ja Esa Peltola, sihteerinä Päivi Leppäjoki, passisihteerinä Soili Viitamäki, tiedotuspäällikkönä Vesku Toivonen (tällä haavaa Golanilla), ja taloudenhoitajana Jouko Aspblom.
Tänä vuonna johtokunnan aktiivit saivat viimein vekselinsä maksetuksi. Kunnaltakin tulee tukea muutama tonni vuodessa ja tempauksin hankitaan lisää leireily- ja koulutusvaroja jäsenmaksujen pitämiseksi kohtuullisena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.