sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Uudet graduointisäännöt ja vyökoelomake

Uudet graduointisäännöt

Judoliiton hallitus hyväksyi päivitetyt vyökoesäännöt voimaan 1.8.2017 lukien. Päivitettyjen sääntöjen keskeiset muutokset liittyivät vyökokeiden väliaikoihin. Lähtökohtana väliajoissa on, että kilpaileminen ja tatamiaktiivisuus pienentävät vyöarvojen välistä minimiaikaa.

Uudet säännöt kannustavat kilpailemaan, sillä kilpailupisteiden kertyminen helpottuun. Jatkossa kaikista otteluvoitoista saa vähintään 1 pisteen, ipponista 1,5 pistettä ja kilpailuun osallistuminen ilman otteluvoittoja tuottaa 0,5 pistettä. Myös katakilpailuista mitalisijoista saa jatkossa hieman helpommin pisteitä.

Muutokset judotekniikoissa

Graduointisääntöjen tekniikkaluettelo vastaa Kodokan Judo Instituutin 1.4.2017 hyväksymää uutta tekniikkaluetteloa. Judotekniikoita on nyt yhteensä tasan 100!

Uudet heitot (nage-waza)
  • Obi-tori-gaeshi (te-waza)
  • Kouchi-maki-komi (yoko-sutemi-waza)
Uudet hallintatekniikat (katame-waza)
  • Ushiro-kesa-gatame
  • Uki-gatame
  • Ura-gatame
Poistetut tekniikat
  • Daki-age (koshi-waza)
    Nummelan Judon vyökoesivut ja vyökoelomake

    Nummelan Judon vyökoesivut, tekniikkaluettelo ja vyökoelomake on nyt ajan tasalla uusien judotekniikoiden ja vyökoesääntöjen kanssa:

    Graduointisääntöihin saatiin tervetullut kannanotto minimiaikoihin liittyen
    "Minimiaikoja sovelletaan lähinnä niihin, jotka harjoittelevat judoa säännöllisesti noin neljä kertaa viikossa ja menestyvät kilpailuissa ikäisiään tai muuta vertailuryhmäänsä selvästi paremmin."
    Ohjaajien ja graduoijien on nyt helpompaa perustella judokalle, miksi kaikki judokat eivät saa vöitä minimiajassa tai miksi kaksi kertaa viikossa harjoittelevan väliaika on tuplaten pidempi verrattuna neljä kertaa viikossa harjoittelevaan judokaan. Tässä yhteydessä on ilo todeta, että seuran graduoinneista vastaavat ovat varsin onnistuneesti toteuttaneet aikaisempien graduointisääntöjen kirjoittamatonta henkeä väliaikojen suhteen.

    Uutena asiana seuran vyökoehakemuksessa kysytäänkin nyt keskimääräistä harjoitusaktiivisuutta nykyisellä vyöllä (1, 2, 3 tai 4 kertaa viikossa). Yli neljä kertaa viikossa harjoitteleminen ei sinänsä enää lyhennä graduointisäännöissä asetettua minimiaikaa, mutta lisää varmasti judotaitoja ja tuo menestystä kilpailuissa.

    Lähteet