- Ippon-sei-o-nage, komentaa mustan vyön Kaj Lindberg tiukasti, taputtaa käsillään merkin ja neuvoo liikkeen. Toistakymmentä judon harrastajaa tottelee: mies lentää mattoon.
Judosalilla ei lörpötellä. Harjoittelu on kurinalaista. Ohjaajat kuvailevat ilmapiiriä ”judo-hengeksi”, muiden ihmisten kunnioittamiseksi.
Nummelan judon syyskuussa on kaksi näytöstä ja peruskurssin alku, marraskuussa suurena tehtävänä parinsadan harrastajan alueleirin järjestäminen. Lisäksi alkaa kuntojudo ja itsepuolustuskurssi.
Nummelan judoseura on toiminut vasta kaksi vuotta. Jäseniä on yli sata, joista noin puolet käy säännöllisesti harjoittelemassa.
Vetäjiä judolla on viisi: peruskurssin hoitaa Hannu Tenhunen, nuoria vetää Jaakko Heikkinen, ja pitemmälle ehtineitä harrastajia ohjaa Kaj Lindberg apunaan Trygve Österman ja Vesku Toivonen.
- Ikäraja harrastukselle on 8 vuotta, mutta pienemmätkin saavat tulla vanhempien mukana ”kuunteluoppilaiksi”, kertoo Kaj Lindberg.
Judo ei ole kallis harrastus
Harrastajat ja ohjaajat ovat yhtä mieltä siitä, että judo on halpa harrastus. Peruskurssi maksaa 125 markkaa, ja seuran jäsenyys satasen vuodessa. Tuolla hinnalla voi sitten osallistua harjoituksiin intonsa mukaan.Ainoa hankinta on judogi, judoasu, jonka kotimaisena saa noin satasella. Japanilaiset ovat kalliimpia, 180-230 markkaa.
- Peruskurssiin sisältyy noin 30 harjoituskertaa. Lisäksi kurssilaiset saavat Judoliiton lehden, perustietokortin ja kurssioppaan, kertoo Kaj Lindberg.
Peruskurssi ja jatkokurssi kestävät syksystä kevääseen. Ensimmäiseen vyökokeeseen pääsee aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua aloituksesta.
Judo ei väkivaltaista
Judon ystävät vakuuttavat, että judo ei ole aggressiivinen liikuntalaji. Raimo Peltolan mukaan judo tuo itsevarmuutta ja opettaa kunnioittamaan muita ihmisiä.- Koulutus on pitkä, harjoitus kasvattaa, toteaa Peltola. – Ei nuorilla judon harrastajilla ole tarvetta olla kadulla tappelemassa.
Eikä sellainen kurssilainen, joka aikoo käyttää oppejaan väärin, pääse edes judoseuran jäseneksi. Jäsenyyttä anotaan peruskurssin jälkeen.
- Henkinen puoli on opetuksessa voimakasta, korostaa Kaj Lindberg.
Alueleiri teettää järjestelyjä
Nummelan judo esittäytyy vihtiläisille syyskuussa kahdessa näytöksessä. 14.syyskuuta judoa saavat seurata kirkonkyläläiset, seuraavana päivänä nummelalaiset.15.9. alkaa myös syksyn peruskurssi, jolle otetaan 40 judosta innostunutta.
- Suurin tapahtuma on alueleiri, joka pidetään yläasteella marraskuussa. Odotamme mukaan noin 200 harjoittelijaa Etelä-Suomen alueelta, kertoo Lindberg.
- Lisäksi olemme päättäneet aloittaa lokakuussa aikuisille sopivan kuntojudon ja itsepuolustuskurssin. Samaan aikaan alkavat vierailut Hanko-Riihimäki-linjan seurojen kanssa.
Ensi vuodesta on tiedossa jo se, että Nummela pääsee mittavan kilpailun pitopaikaksi. Tammikuussa täällä järjestetään 150-200 kilpailijan alueellinen kilpailu, Shonen shiai.
Sakari haluaa mustan vyön
13-vuotias Sakari Elomaa on harrastanut judoa jo kuusi vuotta. Harrastus alkoi judonäytöksen innoittamana Hyvinkäällä. Vuosi sitten poika muutti Nummelaan ja liittyi paikkakunnan seuraan. Nummelalaisten harjoitustiloja Palman hallissa hän pitää hyvinä, parempina kuin Hyvinkäällä oli.- Tässä saa kuntoa kivalla tavalla. Harjoitukset tuovat taitoa ja kokemusta, vakuuttaa vihreän vyön Sakari, jonka tavoitteena on mustan vyön saavuttaminen.
Sakari harjoittelee vähintään kaksi kertaa viikossa. Taidoista kertoo kolmas sija valtakunnallisissa 11-vuotiskisoissa. Viikonloppuna poika on lähdössä aluemestaruuskilpailuihin.
- Tämä ei ole väkivaltainen harrastus, vahvistaa Sakari ohjaajien puheet. –Harjoittelemme sellaista lajia, josta väkivaltaiset liikkeet, lyönnit ja potkut on karsittu pois.
Vastapainoa pankissa istumiselle
22-vuotias vihtiläinen Leena Finer on harjoitellut vuoden verran. Leenalla on keltainen vyö, ja seuraavan vaiheen, oranssivyön koe edessä syksyllä.- Kyllä tämä kuntoilusta käy, toteaa Leena, pankkitoimihenkilö. Judosta hän hakeekin vastapainoa istumatyölle.
- Tämä sopii hyvin naiselle, koska ei oikeastaan vaadi voimaa vaan tekniikkaa.