torstai 19. syyskuuta 2013

Saitaman Yliopiston professoreiden vierailu Nummelan Judon salilla 18.9.2013

Pieni japanilaisten - Saitaman Yliopiston kasvatustieteiden professoreiden - ryhmä teki lyhyen vierailun opintomatkallaan Suomeen, Vihtiin - ja luonnollisesti myös Nummelan Judon Doojolle.

Saitaman Yliopiston kasvatustieteiden professorit Nummelan Judon dojolla.
Kasvatustieteilijät seurasivat Kim Säiläkiven ja Kim Leideniuksen ohjaamia Junioreiden Peruskursseja. Erityistä ihastusta aiheutti nuorten kohteliaat kumarrukset tatamille saavuttaessa, sieltä poistuttaessa ja tietenkin japanilaisille senseille. (Erityiskiitos kohteliaisuudesta nuorelle Säiläkivelle ja Pinjalle...)

Tulkkina (vas) Matsushima-san, professorit: Hosobuchi-sensei, Yoshikawa-sensei, Ozaki-sensei ja Banzai-sensei.
Päivä jatkui Hiidenrannassa tavallisissa kotioloissa iltapalalla ja teellä, vilkkaalla keskustelulla - ja tietenkin ryhmäkuvalla...

Kiitos japanilaiselle vierailijaryhmällemme. Näiden professoreiden perusteella Saitaman Yliopistoa voi suositella myös meille suomalaisille.

Teksti ja kuvat: Harri Hagman

tiistai 10. syyskuuta 2013

Harri Hagman ja Anniina Jokinen graduoivat mustan vyön

Nummelan Judon puheenjohtaja Harri Hagman ja maajoukkuekilpailija Anniina Jokinen suorittivat hyväksytysti 1. dan mustan vyön kokeen Suomen Judoliiton liittograduoinnissa la 31.8. Helsingissä.

Tuoreet mustan vyön haltijat Harri ja Anniina yhteiskuvassa kotisalilla.

Menestyvät kilpailijat etenevät vyöarvoissa nopeasti

Alakouluikäisenä kotisalikisoissa kilpauransa aloittanut Anniina on noussut vuosien saatossa maajoukkuetason SM-mitalistiksi. Kilpailumeriittiensä ansiosta Anniinalle myönnettiin oikeus osallistua mustan vyön kokeeseen varsin nopealla aikataululla - ruskean vyön korotushan oli vasta joulukuussa 2011. Mustan vyön vaatimuksiin kuuluva Nage no Kata eli heittojen muodot -liikesarja sujui Anniinalta vyökokeessa varsin mallikkaasti. Mainittu liikesarja esittelee erityyppisten judoheittojen perusperiaatteiden toimintaa.

Kokeeseen kuuluu lisäksi oman lempitekniikkaperheen esittely niin pysty- kuin mattojudossakin. Mikäli kokelaan taidoissa havaitaan puutteita, kokeen pitäjät tenttaavat kokelasta, kunnes ovat varmoja siitä, että kaikki vaaditut judotekniikat ovat hallussa. Taitavana kilpajudokana Anniina vakuutti graduoijat osaamisestaan kilpailijalle tyypillisesti erittäin lyhyessä ajassa.


Kuva (Dan-Kollegio ry): Anniina Jokinen (ylärivissä 4. oik.) liittograduoinnissa la 31.8.
Vaihtoehtoinen polku mustaan vyöhön

B-juniori-ikäisenä kilpaillut, mutta aikuisiällä pitkän tauon pitänyt Harri on uudelleen judomatolle palattuaan edennyt judossa yhteisen hyvän periaatetta noudattaen. Harri toimii aktiivisesti sekä judon seura- että liittotasolla, minkä lisäksi hän on ohjannut pitkään Nummelan Judon aikuisten peruskursseja. Kun tähän työhön lisätään vaatimukset täyttävä määrä aktiivista ja päämäärätietoista omaa judoharjoittelua ja -oppimista Suomen Dan-Kollegio ry myönsi keväällä Harrille oikeuden osallistua mustan vyön kokeeseen.

Harri käytti kokeeseen valmistautuessaan huomattavan määrän aikaa Nage no Kata -liikesarjaan kuuluvien tekniikoiden toimivuuden kehittämiseen kotisalilla ja neljässä Etelä-Suomen alueella järjestetyssä katakoulutuksessa. Tämä työ ei jäänyt kokeessa huomaamatta - liittograduoijat totesivatkin, ettei näin hyvää kataa ole tehty vyökokeissa pitkiin aikoihin.

Nummelan Judo onnittelee lämpimästi molempia tuoreita mustan vyön judokoita. "Ganbatte kudasai" eli yrittäkää parhaanne - ja olkaa vyönne arvoisia!

Harri Hagman 1. dan.
Teksti: Ari Tervo, Harrin uke vyökokeessa.
Kuvat: Ari Tervo ja Dan-Kollegio ry

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kamppailulajien Liikkuva Koulu starttasi 4.9.2013 Kuoppanummen koululla Judolla

”Kamppailulajien Liikkuva Koulu” –hankkeen iltapäiväkerho aloitti tänään Kuoppanummen koululla.  Ensimmäisenä lajina koko syksyn kestävässä kerhossa esittäytyi judo. Iltapäiväkerhoon osallistui jo tällä ensimmäisellä kerralla 26 koululaista, pääosin 4.-6. luokkalaisia.

Nummelan Judon vauhdikkaat harjoitukset ohjasi kilpajudoka Tommi Valtonen (1. dan), joka parhaillaan kuntouttaa itseään takaisin kilpatatameille.

Harjoitusten ohjaaja Tommi Valtonen (sinisessä judogissa) lämmitti osallistujat vauhdikkaalla hipalla…
… ja meno oli sen mukaista.
Iltapäiväkerhossa kukin neljästä kamppailulajista (aikido, judo, taekwondo ja taido) ohjaa kerhotunnit omalla viikollaan. Kunkin harjoituksen perusrakenne on sama, mutta lajisisältö ohjattavan lajin mukainen. Aikidossa keskitytään kiinniottoihin, judossa mattotekniikoihin, taekwondossa potkutekniikkoihin ja taidossa liikkumisen sekä väistämisen yhdistämistekniikoihin.

”Hon-kesa-gatame”-sidonta, ”Hajime” ja kuka pääsee nopeimmin sidonnasta pois … varsinkin tytöt pärjäsivät erittäin hyvin.
Iltapäiväkerhoa pidetään 4.9. - 15.12 keskiviikkoisin klo 14.45 - 15.45 Kuoppanummen koulun Kamppailusalilla. Kuoppanummen koulun puolelta vastuuhenkilönä toimii liikunnanopettaja Juho Riittinen.

Nuoret hiljentyivät perusteelliseen loppuvenyttelyyn.

Kamppailulajien Liikkuva Koulu-hankkeen tavoitteena on mm:

  • Lisätä lasten ja nuorten kokonaisliikuntamäärää koulupäivän aikana.
  • Tuoda kamppailulajit kouluille helposti lähestyttäväksi sekä esitellä niitä monipuolisena ja kehittävänä liikuntamuotona.
  • Tutustuttaa lapset ja nuoret kamppailulajien kulttuureihin.
  • Helpottaa sekä koulujen liikunnanopettajien että seurojen yhteyshenkilöiden työtä verkostoimalla avainhenkilöt yhteiseen hankkeeseen.
  • Nostaa kamppailulajikokeilujen laatua.
  • Vähentää kamppailulajeihin mahdollisesti liittyviä ennakkoluuloja ja lisätä kamppailulajeihin sisältyvää urheilutietämystä ja huippu-urheilun näkökulmaa.
  • Luoda lajikokeiluista sekä kamppailullisesta kerhosta helposti lähestyttävä tuote.
Kurssipotretti – ja kaikki ensimmäisen kerran vakavina.

Hankkeeseen valittiin kolme pilottipaikkakuntaa, jotka ovat: Nummela, Porvoo ja Kuopio. Näiltä paikkakunnilta on hankkeeseen mukaan pyydetty kustakin lajista (aikido, judo, taekwondo ja taido) yksi seura. Nummelaa hankkeessa edustaa Nummelan Judo ry. www.nummelanjudo.fi

Teksti ja kuvat: Harri Hagman, harjoitusten uke