sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Uusia toisen asteen mustia vöitä Nummelan Judolle

Juhani Kiviahde ja Petri Kapulainen suorittivat vyökokeessa toisen asteen mustan vyön. Molempien judo-opettajana eli senseinä toiminut Hannu Tenhunen, sekä Hannu Juselius ovat vyöarvoltaan ainoat toisen asteen mustan vyön judokat Nummelan Judossa.


Kuva: Petri Kapulainen 2 dan ja Juhani Kiviahde 2 dan

Nummelan Judon korkein vyöarvo löytyy seuran perustajajäseneltä Kaj Lindbergiltä - hänellä on 5 dan musta vyö. Edelleen tatamilla aika ajoin käyvä Kaj aloitti judon jo vuonna 1962, joten  vuonna 2012 hän pääsi juhlistamaan 50-vuotista judouraansa.

Kautta aikain mustan vyöarvon saavuttaneita judokoita on Suomessa reilut 1000 ja näistä toisen asteen mustia vöitä on noin 300 judokaa. Judon vuosittainen harrastajamäärä on viime vuosina ollut 12000 judokan paikkeilla.

Hannu Tenhunen (oik.) onnittelee Juhani Kiviahdetta 2. dan vyöarvon johdosta.

Judon voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa

Petri ja Juhani ovat hyviä esimerkkejä siitä, että judon aloittamisiällä ei ole niin suurta väliä. Toiset aloittavat lajin jo muksuna - toiset kouluiässä tai jopa aikuisena.

Petri aloitti judon yläkouluikäisenä ja saavutti 1 dan mustan vyön 7 vuodessa. Hän on kilpaillut judopassinsa täyteen ottelumerkintöjä ja on judon SM-mitalisti. Petri pitää edelleen niin salikisoissa kuin myös otteluharjoituksissa huolen siitä, etteivät voimantuntoiset, mutta alemman vyöarvon omaavat harjoituskaverit pääse luulemaan itsestään liikoja.

Juhani puolestaan on aloittanut judon 40 ikävuoden tietämissä ja ahkeran treenaamisen ja judotoiminnan ansiosta eteni vyöarvossa 1 dan mustaan vyöhön saakka. Epäilemättä Juhanin motto ”harjoituksia ei jätetä väliin” on auttanut häntä tuoreimmassakin vyöarvon korotuksessa. Harjoituksissa Juhani hioo heittotaitojaan edelleen, mutta hän on jättänyt pystyssä ottelemisen suosiolla nuoremmilleen. Harjoituskaverit voivat kokemustensa pohjalta kertoa, että mattopainissa Juhani on edelleen hankala vastustaja.

Teksti: Ari Tervo
Kuva: Kim Säiläkivi

Muokattu 17.1.2013: Lisätty Hannu Juselius.
Muokattu 19.6.2014: Lisätty kuva vyödiplomin luovutuksesta 18.6.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti