tiistai 27. tammikuuta 1981

Kolme Nummelasta jatkoon judon Shonen shiaissa

Vesku Toivonen, Luoteis-Uusimaa 27.1.1981

Kolme neljästä Nummelan Judon edustajasta, nimitäin Sakari Elomaa, Matti Huoviala ja Petri Pitkänen, pääsi jatkoon B-junioreiden valtakunnallisessa Shonen shiai-kilpailussa, jonka etelä-Suomen alueen karsintakisat järjesti Nummelan Judo lauantaina Nummelan yläasteella.
Sonen shiai on B-junioreille tarkoitettu 3-osainen kilpailu, joka on synnytetty kolmisen vuotta sitten poistamaan nuorten kilpailupulaa. Tähän kilpailun osallistuu vuosittain nelisen sataa 14-15-vuotiasta nuorta. Tänä vuonna tytöt olivat mukana ensimmäistä kertaa.

Suomi on jaettu kuuteen alueeseen, nimittäin etelä-, länsi-, itä-, lounais-, kaakkois- ja pohjois-Suomi. Nyt Nummelassa käytiin etelä-Suomen karsintakilpailu. Samaan aikaan käytiin muillakin alueilla ensimmäinen karsintakierros.

Loistavat järjestelyt


Suomen Judoliiton kilpailupäällikkö Ari Grönholm luonnehti kilpailuja hyvin järjestetyiksi ja antoi täyden kympin Nummelan Judolle. Kaikki sujui kitkatta, ei tullut katkoja eikä muutakaan, mikä olisi häirinnyt kilpailun kulkua. Toimitsijat tiesivät tehtävänsä ja toimivat sen mukaan. Ottelu olosuhteet olivat mitä parhaimmat.
- Harvoin, jos koskaan, on nuorten kilpailuihin järjestetty tällaisia tiloja. Tatami oli kilpailusääntöjen mukainen ja salissa oli tilaa ja ilmaa. Lisää tämän laatuisia kilpailuja, lausahti Grönholm.

Tytöt loistivat poissaolollaan


Vain kolme tyttöä saapui Nummelaan ottamaan mittaa toisistaan, heistäkin yksi jätti ottelemisen.
- Pientä kuumetta ja flunssaa, hän totesi.
Tyttöjen sarjassa käytiin siis yksi ottelu. Keravan Sando-kain Elina Saunio voitti Tapion judoikarien Susanna Kajanderin. Pieni mutta pippurinen Elina otteli täydet kolme minuuttia isompaa ja painavampaa vastustajaa vastaan voittaen pistein 1-15.

Judoliiton naisvaliokunnan Pirkko Salomaa, missä olivat kaikki tytöt?
- Tähän on vaikea vastata, sanoi Pirkko. –On lähdettävä siitä, että jossain on informaatiokatkos. Seurat eivät tarpeeksi painota tyttöjen ja naisten kilpailuja. Eikä ole tarpeeksi naisvalmentajia. Valmentajan tuki kilpailuissa on tärkeä, eihän kukaan halua lähteä kilpailumatkalle yksin. On kilpailu sitten missä tahansa, on valmentajan tuki niin tappion kuin voiton hetkellä tarpeen. Näin hyvät olosuhteet kuin Nummelassa oli kilpailemiselle, olisi ollut suotavaa saada enemmän tyttöjä tatamille.

Isot seurat kahmivat voittoja


Helsinkiläis-seurat Chikara ja Meidokan lähettivät vähän osanottajia, mutta sitäkin kokeneempia.
Alle 67-kiloisissa otellut Meidokanin Jarmo Seppänen osoitti taitoa ja tekniikkaa, jota harvoin nähdään nuorten kilpailuissa. Ari Grönholmin mukaan hänellä on hyvät mahdollisuudet sijoittua loppukilpailussa palkinnoille. Myös alle 54-kiloisissa otelleet Timo Sinisalmi ja Kai Kallio näyttivät varmoja otteita ja kokemusta.
Nummelan judon Jaakko Häkkinen on tyytyväinen; neljästä osanottajasta kolme pääsi jatkamaan.
- Vahinko, että kaksi parhainta poikaamme oli sairaana eikä päässyt kilpailemaan. Mutta hyvä näinkin. Nyt varmistimme jatkopaikat ja loppukilpailussa sitten näytämme, hän lupaa.

tiistai 20. tammikuuta 1981

Kuudelle judokalle keltainen vyö

Luoteis-Uusimaa 20.1.1981

Kuusi Nummelan Judon peruskurssilaista suoritti keskiviikkona keltaisen vyön kokeen. Kaikki kokelaat hyväksyttiin. Hyväksytyistä kolme oli poikia ja kolme tyttöjä.
Syksyllä peruskurssin aloitti 30 harrastajaa, joista 20 on alle 15-vuotiaita. Heidän harjoitteluaikansa on pidempi, joten he eivät voineet osallistua vielä tähän kokeeseen.

Tämänkertaisen kokeen läpäisivät Markku Peltonen, Jyrki Peltonen, Torsten Appelgren, Katarina Koskiloma, Sirpa Karjalainen ja Raili Pulkkinen. Parhaimpana kokeen läpäisi Markku Peltonen, joka sai 21 pistettä. Maksimi on 25.

Kahdelle oranssi vyö


Vuoden uurastuksen jälkeen veljekset Niku ja Matti Tuomisto suorittivat oranssin vyön. Heidän harjoitteluaikansa on ollut näin pitkä, koska he molemmat ovat alle 15-vuotiaita. Myös kesällä pidetyt lomat vaikuttivat asiaan.
Pojat aloittivat peruskurssinsa tasan vuosi sitten. Graduoijana oli Nummelan Judon Kaj Lindberg.

Maanantaina alkoi uusi peruskurssi, jolle voi vielä ilmoittautua joko salilla tai soittamalla Hannu Tenhuselle 22 120. Varmimmin hänet saa kiinni 5-6 välillä illalla.

Shonen Shiai Nummelassa


Lauantaina 24.tättä kuuta voivat kaikki halukkaat tutustua judoon kilpailulajina. Nummelan Judo järjestää silloin ylä-asteen koululla kilpailun, johon osallistuu B-junioreita (14-15-vuotiaita) etelä-Suomen alueelta. Alueella on noin 25 seuraa.
Tämä kilpailu on karsinta ja jatkoon pääsijöitä on 4 jokaisesta sarjasta. Seuraava karsinta on Helsingissä ja loppukilpailu on maaliskuussa Lahdessa. Nummelan Judolla on muutamia kyvykkäitä kilpailijoita, joilla nuorisopäällikkö Jaakko Häkkisen mukaan on hyvät mahdollisuudet sijoittua mitaleille. Judopiireissä Shonen Shiaita verrataan SM-kilpailuihin.

torstai 8. tammikuuta 1981

25 seuraa tulee Shonen Shiaihin

Luoteis-Uusimaa 8.1.1981

Kahdenkymmenen viiden judoseuran osanottoa odotetaan Nummelan yläasteella 24.tammikuuta pidettäviin alueellisiin Shonen Shiai-kilpailuihin, joihin Nummelan Judon nuoret harjoitusottelivat tiistai-iltana. Nummelan Judolla alkaa jälleen 19.tammikuuta myös peruskurssi.
Shonen Shiai on B-junioreiden eli 65-66 syntyneiden nuorten kilpailu, jossa parhaat kootaan ensin alueittain ja lopulta koko maasta. Nummelassa kilpailtavan Shonen Shiain sarjojen neljä parasta pääsee jatkoon.

Muita kilpailuja ei Nummelan Judolla täksi talveksi ole tiedossa, mutta Vesku Toivonen Nummelan Judosta arvelee, että niitä saattaa tulla siksi, että joku toinen seura ei pystykään järjestämään suunniteltua ohjelmaa.
- Meillä on lähdetty siitä, että aina meillä onnistuu, kehaisee Vesku Toivonen Nummelan Judon mahdollisuuksista. Nummelan Judon alueleirijärjestelyt yläasteen tiloissa ovat saaneet erityistä kiitosta.

Viimeksi alueleiri pidettiin lehtimieslakon aikaan. Sillä oli 169 osanottajaa.

Peruskurssi alkamassa


Nummelan Judon harrastajiin pääsee mukaan menemällä peruskurssille.
Seuraavan peruskurssin Nummelan Judo aloittaa maanantaina 19.tammikuuta.
Judon harjoituksia on ns. Palman hallissa ammattikurssikeskuksen vieressä maanantai-, tiistai-, keskiviikko-, torstai-iltaisin ja sunnuntaisin.

Harjoituskilpailutulokset


Sarja -54 kg: 1) Matti Huoviala, 2) Matti Tuomisto, 3) Sakari Elomaa.
Sarja +54 kg: 1) Niku Tuomisto, 2) Petri Pitkänen, 3) Tomi Syrjä, 4) Heikki Arola.
Avoin sarja: 1) Niku Tuomisto, 2) Petri Pitkänen, 3) Matti Huoviala, 4) Matti Tuomisto.